Kolagén v potravinách
Dopĺňať alebo prijímať v strave? Existuje veľa druhov kolagénu, no naše telo tvorí najmä typ I., II. a III. Keďže obchody s výživovými doplnkami sú do značnej miery neregulované, je lepšie dopĺňať kolagén z potravín bohatých na kolagén alebo potravín, ktoré zvyšujú tvorbu kolagénu, ktoré pomáhajú vytvárať stavebné bloky (aminokyseliny), ktoré potrebujeme pre zlepšenie stavu našej pokožky aj kĺbov.
Vývar z kostí
Vývar z kostí, jeden z najbohatších zdrojov kolagénu, sa pripravuje dusením živočíšnych kostí vo vode. Ak vývar pripravujete doma, ochuťte ho korením. Keďže vývar z kostí je pripravený z kostí a spojivového tkaniva, obsahuje vápnik, horčík, fosfor, kolagén, glukozamín, chondroitín, aminokyseliny a mnoho ďalších živín. Každý vývar z kostí sa však líši kvalitou použitých kostí spolu s ďalšími prísadami. Ak chcete mať záruku, že váš vývar z kostí je kvalitný, dávajte prednosť renomovaným miestnym mäsiarom.
Kura
Existuje dôvod, prečo veľa doplnkov kolagénu pochádza z kurčaťa. Obľúbené biele mäso obsahuje veľké množstvo užitočných tkanív, vďaka ktorým patria kurčatá k bohatým zdrojom kolagénu získavaných z potravy. Viaceré výskumné štúdie potvrdili, že pri liečbe artritídy sú výborným zdrojom kolagénu práve kurací krk a chrupavky.
- Ryby a mäkkýše
Rovnako ako iné zvieratá, aj ryby a mäkkýše majú kosti a väzivá vytvorené z kolagénu. Mnohí odborníci tvrdia, že morský kolagén je jedným z najľahšie vstrebávateľných kolagénov. No rybacie mäso však obsahuje menej kolagénu ako iné, menej vyhľadávané časti. Ide o to, že ľudia zvyčajne nekonzumujú tie časti rýb, ktoré majú najvyššiu hladinu kolagénu, ako napríklad hlava, šupiny alebo oči. Preto sa v kolagénových peptidoch používa ako zdroj kolagénu práve rybacia koža.
- Vaječné bielka
Hoci vajcia neobsahujú spojivové tkanivá ako iné živočíšne produkty, vaječné bielka obsahujú veľké množstvo prolínu - aminokyseliny, ktorá je veľmi potrebná na tvorbu kolagénu.
- Citrusové, tropické ovocie a bobuľovité ovocie
Vitamín C hrá hlavnú úlohu pri tvorbe prokolagénu - predchodcu tela kolagénu. Preto je prijímanie dostatočného množstva vitamínu C veľmi dôležité. Vitamín C nájdeme v citrusových plodoch, akými sú najmä pomaranče, grapefruit, citróny a limetky.
Hoci citrusy patria vďaka vysokému obsahu vitamínu C k najbohatším zdrojom vitamínu C, ani bobule v tomto smere nijako nezaostávajú. Jahody napríklad obsahujú v skutočnosti viac vitamínu C ako pomaranče. Maliny, čučoriedky a černice obsahujú tiež vysokú dávku vitamínu C a zároveň aj antioxidantov, ktoré chránia pokožku pred poškodením.
V tropických plodoch nájdeme vitamín C najmä v mangu, kivi, ananásoch a guave, ktorá má navyše aj malé množstvo zinku, čo je ďalší kofaktor pre tvorbu kolagénu.
- Cesnak
Cesnak dokáže pri dochucovaní jedál pridať viac ako len príchuť. Cesnak má vysoký obsah síry, teda stopového minerálu, ktorý pomáha syntetizovať kolagén a zabraňuje rozkladu kolagénu. Je však dôležité poznamenať, že na to, aby sme dokázali užívaním cesnaku získať kolagén, by sme museli skonzumovať naozaj obrovské množstvo cesnaku. Napriek tomu sa oplatí zahrnúť cesnak do našej pravidelnej stravy. Ak máte radi cesnak, použite v recepte jeho dvojnásobok, a tým nič nepokazíte.
- Listová zelenina
Všetci dobre vieme, že zelené listy sú kľúčovým hráčom v zdravej výžive. A ich servírovanie má aj estetické výhody. Špenát, kel a ďalšie druhy zeleného listového šalátu získavajú farbu z chlorofylu, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Viaceré štúdie dokázali, že konzumácia chlorofylu zvyšuje v pokožke kolagénový prekurzor.
- Fazuľa
Fazuľa je potravina s vysokým obsahom bielkovín, ktorá obsahuje aminokyseliny potrebné na syntézu kolagénu. Navyše, veľa z nich je bohatých na meď, ďalšiu živinu potrebnú na výrobu kolagénu.
Paradajky
Ďalším skrytým zdrojom vitamínu C sú paradajky. Jedna porcia paradajok môže dodať až takmer 30 percent tejto dôležitej živiny pre kolagén. Paradajky sa môžu pochváliť aj veľkým množstvom lykopénu, silného antioxidantu, ktorý podporuje zdravie pokožky.
Medzi najlepšie zdroje kolagénu môžeme zaradiť stravu. Naša strava je zrkadlom nášho vnútra, preto je dôležité, akú stravu konzumujeme. Avšak ani potravinové zdroje nie sú najlepším riešením pri nedostatku kolagénu, pretože niekedy obsahujú len zlomok toho, čo naše telo skutočne potrebuje pre správne fungovanie vnútorných orgánov, kĺbov, pleti a podobne.