Neuveriteľné fakty o kolagéne

Vaše telo tvorí množstvo buniek, častí aj systémov. A mnohé z nich spája práve kolagén. Kolagén ako najvýdatnejší proteín tvorí vo vašom tele každú väzivovú bunku a zabezpečuje pevnosť kostí aj pokožky. Je to preto, že iba priľnavé vlastnosti kolagénu majú schopnosť zabezpečiť štruktúru aj pevnosť tkanív.

Tento úžasný proteín si zaslúži veľa pozornosti. V nasledovných faktoch sa dozviete všetky potrebné informácie, ktoré potrebujete o kolagéne vedieť - od vplyvu kolagénu na pokožku až po proces tvorby kolagénu. Týchto faktov je presne tridsať.

  1. Organizmus človeka tvorí obrovské množstvo bielkovín. A vieme už aj to, že najbežnejším proteínom je práve kolagén. No asi 30 percent bielkovín vášho tela tvorí jeden alebo iné druhy kolagénu.
  2. Korene slova „kolagén“ majú pôvod v gréckom slove „kólla“, čo znamená lepidlo. Takže odteraz všetko, čo sa hovorí o spojivových a lepiacich účinkoch kolagénu vám bude dávať lepší zmysel.
  3. Ak niekto tvrdí, že kolagén sa nachádza vo vašom tele, je to trochu nepostačujúce tvrdenie, pretože kolagén je štrukturálnym prvkom všetkých kostí, svalov, šliach aj väzov. Ak hovoríme o pokožke, vždy treba spomenúť aj kolagén, pretože pokožka je spolu s kolagénom hlavnou súčasťou vášho najväčšieho orgánu. Ale to je len začiatok. Kolagén sa nachádza aj v:
  • cievach,
  • rohovke vášho oka,
  • zuboch,
  • chrupavke,
  • platničkách medzi stavcami,
  • tráviacom trakte.
  1. Vďaka vláknitému charakteru a pevnosti je kolagén ideálnym ochranným obalom pre vaše obličky aj ďalšie orgány.
  2. Kolagén pomáha tiež vzájomne prepojiť bunky v celom tele, preto ho možno vnímať ako obrovský systém kostí, väzív, orgánov a dokonca aj buniek.
  3. Prečo je kolagén takým dôležitým štrukturálnym proteínom u zvierat? Po prvé, kolagén je tepelne stabilný. Po druhé, má veľa mechanickej pevnosti. Po tretie - a možno najviac prekvapujúce - môže vzájomne reagovať s inými biomolekulami.
  4. Vek je jediná vec, ktorá môže zabrániť tvorbe tohto zázračného kolagénu. Čím viac človek starne, tým menej kolagénu sa v ľudskom organizme tvorí. A počas vášho športového výkonu alebo vašich činností sa už starnúci kolagén nespráva tak ako kolagén vašej mladosti. To ovplyvňuje vzhľad pokožky aj udržiavanie zdravia kĺbov.
  5. Nechceme vás vystrašiť, ale proces úbytku kolagénu začína v dvadsiatych alebo tridsiatych rokoch. Skôr, ako ste si mysleli (a dúfali), však?
  6. Proteíny sú iba skupinami aminokyselín a kolagén sa od nich nijako nelíši. Má vlastnosti triumvirátu glycínu, prolínu a hydroxyprolínu.
  7. Tvorba kolagénu začína prokolagénom – látkou, ktorú vylučujú vaše bunky. Spracúva sa v dvoch častiach vašej bunky, endoplazmatickom retikule a Golgiho tele.
  8. Celý tento proces prebieha za prítomnosti vitamínu C. Preto nezabudnite, že ku užívaniu kolagénu je potrebné pridať ďalšiu dôležitú položku, akou je práve vitamín C.
  9. Ľudia si mysleli, že kolagén je iba produktom fibroblastov - bežných buniek v spojivovom tkanive. Proteín však tvorí celý rad rôznych typov buniek, pretože má vlastnosť, že sa dokáže natiahnuť bez toho, aby sa roztrhol.
  10. Štruktúra kolagénového proteínu je práve to, čo mu dáva jedinečnú pevnosť, ktorú vaše telo potrebuje. Je to trojitá špirála - tri reťaze, ktoré sa krútia okolo seba.
  11. V každom z troch reťazcov, ktoré tvoria kolagén, je 1 050 aminokyselín. A spolu ich drží najmenší atóm, ktorým je vodík.
  12. Glycín je aminokyselina, ktorá vďaka svojej symetrii zaberá stred štruktúry trojitej špirály.
  13. Tieto dlhé vlákna neexistujú iba ako jednotlivé proteínové laná. Kolagén sa môže spájať a vytvárať pruhované horizontálne listy.
  14. Kolagén typu I. je silnejší ako oceľ – podľa údajov gramov na gram.
  15. Kolagén typu I.? Koľko ho v tele nájdeme? Vo vašom tele sa nachádza šestnásť rôznych typov kolagénov. Každý z nich má inú štruktúru aj inú funkciu. Možno teda tvrdiť, že rôznorodosť jedného proteínu je obrovská.
  16. No väčšinu kolagénu vo vašom organizme tvorí typ I., II., III. alebo IV.
  17. V skutočnosti je asi 90 percent kolagénu typu I. Ide o najsilnejší typ, pretože je vyrobený z husto spojených vlákien. Je to štrukturálna zložka kostí, kože, šliach, chrupavky, zubov a ďalších spojivových tkanív. Kolagén má schopnosť ťahu do dĺžky bez toho, aby sa pretrhol.
  18. Kolagén typu II. nemá také husto spojené vlákna ako typ I, má však ideálne vlastnosti na výplne kĺbov.
  19. Vaše svaly, orgány a tepny sú tvorené typom III. A typ IV. napomáha prenikaniu kolagénu, ktorý sa nachádza vo vašej pokožke.
  20. Bez ohľadu na to, o aký typ kolagénu sa jedná, vždy je hlavným nepriateľom kolagénu práve starnutie. Cukor a ďalšie rafinované sacharidy však tiež môžu obmedzovať obnovu kolagénu. Teraz teda máte ďalší dôvod prečo obmedzovať vo vašom stravovaní cukor.
  21. Ďalším nepriateľom kolagénu je slnko. Ultrafialové žiarenie znižuje tvorbu kolagénu, preto sa pred slnkom nezabudnite náležite chrániť.
  22. Aj fajčenie bráni tvorbe kolagénu. Máte teda ďalší relevantný dôvod, prečo prestať fajčiť.
  23. Avšak na svete neexistujú len veci, ktoré tvorbe kolagénu bránia, ale aj také, ktoré tvorbu kolagénu podporujú. Ide o bežne dostupné potraviny plné výživných látok, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú tvorbu kolagénu:
  • Vitamín A (skúste sladké zemiaky, špenát, mrkvu a mango),
  • Vitamín C (nachádza sa v citrusových plodoch, paprike, brokolici, karfiole aj paradajke),
  • Meď (nájdete ju vo vnútornostiach, mäkkýšoch, šošovici, mandliach, tmavej čokoláde, špargli a čiernom korení),
  • Antokyanidíny - fytonutrient (rastlinný pigment), ktorý dodáva čučoriedkam, černici a malinám ich sýtu farbu.
  1. Vaše telo podporuje tvorbu dôležitých proteínov práve prostredníctvom aminokyselín. Glycín sa nachádza v mnohých potravinách bohatých na bielkoviny, vrátane bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa. Ak hľadáte prolín, začnite konzumovať vaječné bielky, mliečne výrobky, huby, špargľu alebo akúkoľvek stravu bohatú na bielkoviny. Konzumácia aminokyselín nezaručuje nárast kolagénu, ale zdravé stravovanie nikdy nie je na zahodenie.
  2. Vývary z kostí obsahujú veľké množstvo kolagénu, pretože sa pripravujú varením zvieracích kostí. A ako viete, kosti a spojivové tkanivá, ktoré ich obklopujú, obsahujú veľa kolagénu. Želatína je v podstate iba tepelne upravený kolagén.
  3. Zdravá a vyvážená strava je skvelým základom, ktorý organizmu pomáha tvoriť kolagén.
  4. Záver: Kolagén je najlepší proteín.

Teraz viete najmenej 30 faktov o vašom najhojnejšom a najdôležitom proteíne - kolagéne. Aj keď bol článok veľmi obsiahly, rozhodne nezabudnite na tieto tri veci:

  • Kolagén udržiava zdravú kostru vášho tela.
  • Bez ohľadu na to, ktorú zo 16 foriem má, kolagénové vlastnosti pevnosti a vláknitosti podporujú štruktúry v organizme.
  • Zdravý životný štýl je skvelým začiatkom, ktorý podporí tvorbu vášho kolagénu.

Nesnažte sa všetky tieto úžasné informácie o kolagéne len zhromažďovať. Podeľte sa s nimi aj so svojimi priateľmi či rodinou. Povedzte im o všetkých faktoch, vďaka ktorým je kolagén neoddeliteľnou súčasťou ľudskej skúsenosti, pretože spája celý systém orgánov v ľudskom tele.

Výhody a nevýhody kolagénových doplnkov

Kolagén je v dnešnej dobe horúcou témou. Je fenoménom nielen v zdravotníctve, ale aj vo svete wellness. Do akej miery sú však kolagénové doplnky prínosné?

V nasledujúcich riadkoch nájdete vyvážený prehľad výhod a nevýhod kolagénových doplnkov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, či je to pre vás to pravé alebo či to stojí za vaše peniaze.

Výhoda: Kolagénové peptidy v prášku sú jednoduché a nenáročné na užívanie a v tekutinách a iných potravinách sa rozpúšťajú bez toho, aby menili chuť. Zistite však, či pochádzajú z vysoko kvalitného zdroja a nie od výrobcu, ktorý používa lacné a neoverené živočíšne časti.

Nevýhoda: Užívanie kolagénových doplnkov nie je zárukou vstrebávania a účinkov, ktoré ste chceli užívaním dosiahnuť. Rovnako ako akýkoľvek iný proteín, ktorý konzumujete, aj kolagénové doplnky sa rozkladajú na svoje aminokyseliny a navzájom spájajú podľa toho, ako to vaše telo uzná za vhodné. To znamená, že ak sa nedosiahne obnova kolagénu, ani vaša hladina sa nemusí výrazne zvýšiť. Kolagén má tiež nízky obsah niektorých esenciálnych aminokyselín, preto nezabudnite konzumovať aj iné dobré zdroje hotových proteínov.

Výhoda: Nemusíte hľadať drahé prášky ani tabletky. Obyčajná želatína a domáci vývar z kostí môžu byť lacnejšími alternatívami, ktoré sú stále plné kolagénu. Želatína je v podstate iba kolagén, ktorý bol uvarený. Vývar z kostí je vyrobený varením látok bohatých na kolagén. Znamená to, že obe možnosti sú zdrojom aminokyselín potrebných na tvorbu kolagénu. Musíte však skontrolovať zdroje kolagénu. Nezabúdajte, že zvýšená konzumácia kolagénu sa nemusí vždy rovnať zvýšenej hladine kolagénu vo vašom tele.

Nevýhoda: Kolagén je veľká molekula. Príliš veľká na to, aby sa mohla jednoducho vstrebávať cez pokožku. Vďaka tejto skutočnosti nezaručujú kolagénové krémy ani ďalšie kozmetické výrobky, ktoré obsahujú bielkoviny, zvýšenie hladiny kolagénu v pokožke.

Výhoda: Viacero štúdií preukázalo priaznivé výsledky týkajúce sa pružnosti pokožky u žien, svalovej hmoty aj fungovanie kĺbov u športovcov.

Nevýhoda: Neexistuje zatiaľ veľa štúdií o kolagénových doplnkoch. A tie štúdie, ktoré sa už uskutočnili, sa prevádzali na malej vzorke. Dôkladnejší a rozsiahlejší výskum o vstrebávaní a prínosoch kolagénových doplnkov prinesie jasnejší vedecký obraz.

www.kolagenshop.sk