Existuje proteín pre zdravú pokožku a kĺby?
Kolagén už nie je len na vrásky. Stúpajúci trend kolagénu možno vidieť všade - od kozmetických injekcií po výrobky, ktoré každý deň vidíte na pultoch s potravinami a drogériou. Výživové doplnky, krém na pokožku, pilulky a prášky, všetko obsahuje kolagén s cieľom získať späť zdravé a aktívne telo. Stojí to za vaše peniaze?
„Vaše telo vyrába kolagén celý deň,“ hovorí Elizabeth Bradleyvá, riaditeľka Centra funkčnej medicíny na klinike v Clevelande. „Produkty zvyšujúce hladiny kolagénu môžu byť užitočné, ale najskôr zvážte, či vaše telo naozaj viac kolagénu potrebuje.“
Keď hladiny kolagénu klesnú
Kolagén je bielkovina - najbohatšia bielkovina vo vašom tele. Je vo vašich svaloch, kostiach, šľachách, väzoch, orgánoch, krvných cievach, koži, výstelke čriev a ďalších spojivových tkanivách.
Aj napriek tomu, že hladinu kolagénu nemožno zmerať, môžeme zistiť, kedy jeho hladina klesá. Kolagén s pribúdajúcim vekom klesá a prispieva k:
- vzniku vrások a krehkosti pokožky,
- meraveniu a zníženej pružnosti šliach a väzov,
- skracovaniu a oslabovaniu svalov,
- bolestivosti kĺbov alebo osteoartróze, ktoré spôsobuje opotrebovanie chrupavky,
- poruchám a ochoreniam gastrointestinálneho traktu, ktoré spôsobuje rednutie výstelky v tráviacom trakte.
"Hlavným dôvodom, prečo ľudia nemajú dostatok kolagénu je okrem starnutia nesprávne stravovanie," hovorí doktorka Bradleyová. "Vaše telo nemôže vyrobiť kolagén, ak na to nemá dostatok potrebných prvkov."
Prirodzená tvorba kolagénu
Keď vaše telo vytvára kolagén, kombinuje aminokyseliny - živiny, ktoré získava z potravín bohatých na bielkoviny, akými sú hovädzie mäso, kuracie mäso, ryby, fazuľa, vajcia a mliečne výrobky.
Tento proces vyžaduje aj vitamín C, zinok a meď. Vitamín C môžete získať konzumáciou citrusových plodov, červenej a zelenej papriky, paradajok, brokolice a zeleniny. Minerály možno získať konzumáciou mäsa, mäkkýšov, orechov, celozrných výrobkov a fazule.
„Keď však starnete, vaše telo už nemusí vedieť vstrebávať ani syntetizovať výživné látky tak efektívne ako predtým,“ hovorí doktorka Bradleyová. "Aby ste svojmu telu zabezpečili dostatok látok na tvorbu kolagénu, budete možno musieť zmeniť svoj jedálniček alebo užívať potravinové doplnky."
Najlepšie jedlo na zvýšenie hladiny kolagénu
Okrem zdravých porcií potravín s obsahom bielkovín, vitamínov a minerálov, odporúča doktorka Bradleyová svoj obľúbený postup prípravy kolagénu, ktorý zvyšuje tvorbu kolagénu, a tým je vývar z kostí. Môžete si ho kúpiť v obchodoch s potravinami alebo si ho pripraviť sami.
Vývar z kostí odoberá z hovädzieho, kuracieho alebo rybieho mäsa kolagén, pričom zanecháva chutnú tekutinu, ktorú môžete piť priamo alebo použiť v iných pokrmoch. Väčšina receptov na vývary z kostí si vyžaduje pomalé dusenie kostí vo vode.
„Odporúčam pripravovať iba vývar z organických kostí alebo vývar z kostí zvierat chovaných čisto organickym spôsobom,“ hovorí doktorka Bradleyová. "Nechcete predsa, aby vo vašom vývare zostali zvyšky pesticídov, antibiotík alebo iných kontaminantov."
Druhý najlepší spôsob zvyšovania kolagénu: doplnky kolagénu
„Ak sa stravujete zdravo a kŕmite svoje telo všetkými živinami, ktoré potrebuje pre tvorbu kolagénu, pravdepodobne nepotrebujete žiaden doplnok“, hovorí doktorka Bradleyová. „No nie je nič zlé na tom, ak ho začnete užívať.“
Hydrolyzovaný kolagén (alebo „kolagénový peptid“) vo forme prášku zvyčajne nemá žiadnu chuť a ľahko sa rozpúšťa v nápojoch, smoothies, polievkach aj omáčkach.
„Podobne môže fungovať aj krém na pokožku so syntetickým kolagénom. Dodá vašej pokožke vrstvu podobnú filmu, ktorá zníži stratu vody a bude fungovať ako bariéra pred poveternostnými vplyvmi. Používanie krému na pokožku však pravdepodobne nie je také účinné ako zdravé stravovanie - a chráni vašu pokožku pred nadmerným slnečným žiarením aj popáleninami od slnka, najmä v počiatočnom štádiu“, pokračuje doktorka Bradleyová.
„Vaša pokožka je najväčším orgánom vášho tela,“ hovorí doktorka a pokračuje: „a rovnakým spôsobom, akým dodávate zásoby kolagénu do celého tela, môžete zásobiť živinami aj svoju pokožku.“